Välj en sida

Igår debatterades det i kammaren om prop. 2021/22:200 Hårdare regler för nya nikotinprodukter. Beskedet blev att Sverige säger nej till ett smakförbud.
Sverige blir då vad vi vet det första landet i EU som lyckats säga nej!

Yasmine Bladelius från Socialdemokraterna stod i kammaren idag med anförande och repliker som var helt upp mot väggarna.

Med påståenden som att de alla mail, brev och vykort som skickats till utskottets ledamöter är ”fake”.
Att vi industrin har skickat dessa.
Att forskarna inte kunde hitta en enda som slutat röka cigaretter med hjälp av en e-cigg.

Hon påstod att Ann-Marie 69 år som använder sig av en e-cigarett med smak av bubbelgum inte finns, för att Ann-Marie skickade mailet klockan 02:30 på natten.
Det måste ha varit industrin som har skickat det.

Hon som folkvald stod där och påstod att de användare som mailat henne inte finns.
Kom ihåg det nu i september när det är val.
För Socialdemokraterna finns du inte om du är vejpare.

Karin Rågsjö från Vänsterpartiet stod i talarstolen och sa att de vill förbjuda och utreda sen, va?
Ja ni läste rätt, Vänstern vill förbjuda innan man gjort en utredning och sen får man se över det?
Känns bakvänt!
Miljöpartiet lyste med sin frånvaro i debatten för att sedan rösta för ett smakförbud.

Tack och lov har vi politiker som står upp för oss.
Politiker som tror på att vi finns.
Politiker som tror att vuxna människor är kapabla till att fatta egna beslut.
Bland annat Johan Hultberg från Moderaterna som lämnade ett anförande med en bra och korrekt retorik som lyfter vikten av att arbeta med evidens, att vi principiellt behöver låta vuxna myndiga människor få behålla det fria valet, den stora risken med en ökning av illegal handel och främst risken med att fler skulle återgå till rökning och att det är de traditionella cigaretterna och tobaksrökning vi behöver prioritera om vi vill rädda liv.

Även Clara Aranda från Sverige Demokraterna lyfte att fokus måste vara att rädda liv och i så stor utsträckning som möjligt minska skador. Lyfte frågan om att 1177 vårdguiden rekommenderar diverse olika läkemedel för att sluta röka såsom, nikotinplåster, nikotintuggummin, spray osv.
Många av dessa som man då kan få smaksatta med frukt/mint, frukt, mint och detta var bara exempel. Och att nikotinprodukter har en viktig roll för att sluta röka.
Hon lämnade vittnesmål om hur närstående har lyckats sluta röka med hjälp av e-cigaretter.

De som faktiskt räddade oss från ett smakförbud och ett troligt återfall till tobak var:
M, SD, C, KD och L.

Tack till er alla som engagerat er, skickat mail, brev , vykort , brevduvor, fax och ja allt däremellan!
Till skillnad från Bladelius (S) så vet vi att ni finns och vill få er röst hörd!

Igår den 21/6 vid klockan 15:00 röstade riksdagen nej till ett smakförbud och Sverige blir det första landet inom EU så vitt vi vet som står emot och säger nej!
Vi behöver inte följa Danmarks fotspår, vi behöver inte följa många delstater i USAs fotspår som bevisats ha lett till en ökad försäljning av cigaretter

Så här röstade varje respektive parti (Ett ja i listan betyder nej till smakförbud)

”21/6-2022 var en viktigt dag för branschen och för folkhälsan, vi har kämpat många timmar och försökt nå ut till så många användare som möjligt. Det är en stor lycka att kunna informera våra medlemmar och de i sin tur sina kunder om denna otroligt viktiga vinst. Igår kunde över 150 000 Svenska användare och väldigt många näringsidkare fira ett vunnet slag. Vi har vunnit det här slaget men nu gäller det att sätta full fart framåt för att motverka att liknande förslag ska komma igen. ” Säger Victor Bryn-Jensen Ordförande i Branschorganisationen för Elektroniska Cigaretter.

Detta visar på att våra politiker i Sverige lyssnar på folket, de låter folket få komma till tal och de arbetar aktivt för vår rätt att bestämma själva!
Det här är en stor vinst för den Svenska folkhälsan.

Även om vi inser att detta inte är slutet i den här frågan så ger det oss möjligheten att fortsatt bevisa för våra politiker att e-cigaretter är ett bra sätt att sluta röka traditionella cigaretter, att vuxna människor faktiskt gillar mer än den beska och brända smaken av tobak och papper.

För ytterligare information kontakta

Victor Bryn-Jensen Ordförande. E-post: Victor@Belc.se


Branschorganisationen för Elektroniska Cigaretter

www.BELC.se